לידיעת החוסכים
מערכת הייטקזון
22.09.2015
בניגוד לאסוציאציה המידית העולה למשמע המילה "פנסיה" – דווקא ככל שאתה צעיר יותר, ורחוק יותר מגיל פרישה, כך המדריך הבא חשוב עבורך וכדאי שתקרא אותו בעיון. ירון בר און, שניהל את המכרז שערכה הייטק-זון על הפנסיה לחברי המועדון, מסביר כמה עמלות אנחנו משלמים למנהלי הפנסיה שלנו ומספק טיפים חשובים, איך לחסוך בעמלות ולצבור הרבה יותר לגיל פרישה.
"חשוב לי להבהיר" אומר בר און, "מדינת ישראל מעודדת את האזרחים לחסוך לפנסיה בעיקר בגלל העלייה בתוחלת החיים, ומתוך חשש שבעתיד היא תתקשה לתמוך באוכלוסייה הגדלה. כך שכולנו חוסכים בכל חודש מתוקף החוק. אבל דמי הניהול חותכים לנו את החיסכון, ואם לא נטפל בפנסיה שלנו היום, מעט מאוד יישאר בקרן הפנסיה כשנצטרך אותה באמת".
כמו מהפכת הסלולר, רק יותר
בר און מציין, כי "התנאים שהשיג מועדון הייטק-זון בתחום הפנסיה מהווים מהפכה של ממש, בדיוק כפי שקרה בסלולר, אך בהיקפים כספיים הרבה יותר משמעותיים. העובדה שמאחורי המועדון עומדת קבוצת כוח של אלפי הייטקיסטים אפשרה לנו לקיים משא ומתן אגרסיבי מאוד מול חברות הביטוח. בשילוב כלים טכנולוגיים חדשים להצטרפות דיגיטלית מלאה, הבאנו פתרון נהדר שחוסך בממוצע כ-200,000 שקל להייטקיסט הממוצע. זה סכום אדיר וכל אחד חייב לבדוק את עצמו ולגלות כמה הוא מבזבז היום בדמי ניהול מיותרים".
לשם המחשה: הייטקיסט בגיל 28 שמשתכר 15,000 שקל בחודש עשוי לשלם עמלות של 4% מההפקדות ו 0.25% מהצבירה – העמלות הסטנדרטיות כיום בשוק. ואולם, אם אותו בחור יעבור לקרן הפנסיה של מיטב דש, בתנאים המיוחדים של הייטק-זון, הוא ישלם רק 0.9% מההפקדות ו-0.09% מהצבירה. כלומר קרוב ל-70% פחות. החיסכון של אותו בחור בדמי הניהול יסתכם בסכום הקרוב לרבע מיליון שקל.
דוגמה נוספת: הייטקיסטית בת 30, אשר משלמת 3% מההפקדות ו 0.2% מהצבירה. במעבר לקרן הפנסיה של מיטב דש בתנאים של חברי הייטק-זון, היא תוכל לחסוך כ-107 אלף שקל.
כמה הייטקיסטים כבר הצטרפו להסדר המיוחד?
"כרגע ביקשו להצטרף כמה אלפי הייטקיסטים, מכמעט 100 חברות שונות. אני מעריך שבתוך שנה כ-10,000 הייטקיסטים כבר ייהנו מההסדר המיוחד של הייטק-זון".
למה בעצם לא כולם קופצים על העגלה?
"חשוב להבין שמדובר בשוק רווחי מאוד לחברות הביטוח ולסוכנים. אני מעריך שבמגזר ההייטק לבדו יש במצטבר מיליארדי שקלים שאפשר לחסוך. הסוכנים מנהלים מלחמת גוג ומגוג כדי לשמור על עמלות הפצה גבוהות ולהשאיר את העובדים תחת ההסדרים הקיימים, הרווחיים להם מאוד. זאת מלחמה של גדולים, ולעתים מונעים מהעובדים לממש את זכותם לחסוך בדמי הניהול. חברות הביטוח מקבלות את הלקוחות כשבויים, אך זה ממש לא חייב להיות כך".
אבל בסופו של דבר ההחלטה בידי העובד, לא?
"נכון, אבל עובדים רבים מתייחסים לפנסיה כאל נושא 'משעמם' ולא ברור, שאינם מבינים בו מספיק. זה מדהים אותי כיצד אנשים יבלו על הכביש שעה בנסיעה לסופרמרקט של רמי לוי כדי לחסוך 100 או 150 שקלים על הקנייה השבועית, אבל יימנעו מתהליך אינטרנטי פשוט של 4-5 דקות שיכול לחסוך להם מאות אלפי שקלים. זה אבסורד, ורבים מתחילים להבין זאת. אני מאמין שתוך שנתיים המצב ישתנה באופן מוחלט. כרגע מי שמעבירים את כספי הפנסיה שלהם, הם ה'אמיצים' שעומדים בראש המחנה. אבל זה רק עניין של זמן עד שכל השאר יבינו את האבסורד ויקלטו שהם חייבים לטפל בעתיד שלהם"
הייטקיסט, שפר חבילתך - המדריך למתמקח על עמלות הפנסיה על פי ירון בר און
1. להפסיק לפחד ולהתחיל להעמיק בפנסיה. תקרא מאמרים, תיכנס למחשבון באתר של הייטק-זון ושחק במספרים. ברגע שתעשה את זה, תבין עד כמה זה עניין פשוט וכמה קל לחסוך את דמי הניהול.
2. דע את זכויותיך. יש לך זכות בחוק לבחור קופה ולנהל מו"מ על מנת להשיג את התנאים הטובים ביותר עבורך או ליהנות מחברותך במועדון שכבר ניהל עבורך מו"מ כזה. המעסיק מחויב על פי חוק ליישם את הבחירות הפנסיוניות שלך. אם סוכן של המעסיק לא מיישם את בחירתך (הן בסירוב, או סתם ב"גרירת רגליים"), על המעסיק למצוא פתרון אחר.
3. לבדוק ולברר בידי מי הפקדת את האחריות לפנסיה שלך, מה תפקידו והאינטרס שלו. האם הוא סוכן, יועץ והאם הוא בבעלות חברת ביטוח מסוימת? תביא זאת לידי ביטוי בשיקולים שלך.
4. בקש לקבל מידע בכתב על היקף דמי הניהול מהצבירה והיקף דמי הניהול מהפרמיה בתוכניות הקיימות שלך, ובדוק לכמה זמן ההטבות מובטחות. פערים של אחוזים ושברי אחוזים בדמי ניהול נראים קטנים, אך גורמים לפערים של עשרות רבות של אלפי שקלים עד גיל הפרישה והרבה מעבר לכך.
5. קח פסק זמן ובקש הצעות נגדיות – צריך להבין שלא די בהנחה, כי פנסיה היא ריצה למרחקים ארוכים ויש צורך לוודא מהי תקופת ההנחה ולוודא שתישמר לשנים ארוכות.
6. צפה להתנגדויות אך לא תיבהל – על השולחן מונח כסף רב ומגוון רחב של שיקולים. חברות הביטוח הגדולות ומנהלי ההסדר (סוכנויות בבעלות חברות הביטוח) מבינים שקיימת סבירות שכל הטבה אותה יעניקו לעובד מסוים, יכולה "לעלות" בצורך במתן ההטבה לכל עובדי המעסיק – מחיר כבר מאוד מבחינתם.
7. לסיום, חשוב להדגיש שוב – למעסיק אסור למנוע מעובד לממש את זכותו לבחור קופה בדמי הניהול ובתנאים שהשיג העובד. מעביד שלא מאפשר לעובד לחסוך היכן שהוא רוצה, חשוף לעברות פליליות ונזיקיות.